Kalasadama 4a (Rumbi 4), Tallinn · E-R 9-19 L 11-17 P 11-15
Et     Ru     En
Eesti     Русский     English

2020 - Keskkonnasäästlik aastakümnend

Mobipunkt
12.01.2020   Toote tutvustused

Tänane keskkond ei ole enam sama nagu eile ja homme ei ole enam nii nagu täna. Tänapäeva üks olulisemaid teemasid on keskkonnasäästlikkus. Ainult jättes endast ökoloogilisemat jalajälge saame me olla kindlad, et meie loodus on sama ilus ja kaunis ka aastakümnete pärast. Oma eelmises blogis puudutasime pisut seda teemat, kuid seekordses blogis peame oluliseks rääkida sellest põhjalikumalt, et teadvustada lugejat ja selgitada kuidas igaüks meist saab natukene rohkem panustada, et üksikisiku tasemel midagi muuta.

Üks võimalus panustada on soetada uute toodete asemel kasutatud tooteid, mille hulka kuuluvad telefonid, sülearvutid, tahvelarvutid ja teised tooted. Kas on ikka vaja alati kõige uuemat mudelit? Miks mitte osta ka mitte kõige viimane mudel? Ostes kasutatuid, kuid kontrollitud ja garantiiga tooteid väheneb nõudlus uute toodete vastu, mistõttu väheneb ka nende tootmine. Apple on avaldanud keskkonna raportides, kui palju üks iPhone tootmisega paiskub õhku keskmiselt CO2-te ehk süsihappegaasi. Toome välja mõned näited (iga näite puhul on kasutatud antud mudeli kõige väiksema mäluga versiooni):

iPhone 11 Pro Max: 86 kg CO2-te

iPhone XS Max: 85 kg CO2-te

iPhone 11 Pro: 80 kg CO2-te

iPhone XS: 78kg CO2-te

iPhone 11: 72 kg CO2-te

iPhone XR: 68 kg CO2-te

iPhone X: 79 kg CO2-te

iPhone 8 Plus: 68 kg CO2-te

iPhone 8: 57 kg CO2-te

iPhone 7 Plus: 67 kg CO2-te

iPhone 7: 56 kg CO2-te

iPhone SE: 45 kg CO2-te

Huvitav asjaolu on ka see, et suurema ja väiksema mäluga telefoni toodetav saaste on väga erinev, näiteks iPhone 8 64GB toodab 57 kg ja iPhone 8 256GB 81 kg CO2-te. Selle koha peal tasub ka mõelda, et juhul kui on siiski soov uut mudelit osta, kas on kõrgeima mäluga telefon on ilmtingimata vajalik või saab ka hakkama näiteks 64GB mudeliga? 



Tulles tagasi kasutatud seadmete juurde, lisaks keskkonnasäästlikusele sobivad nad suurepäraselt igapäevaseks kasutamiseks. Nad aitavad igasuguste ülesannetega sama hästi kui uued seadmed, aitavad nii koolitööde ja tööülesannete tegemiseks kui ka vaba aja sisustamiseks. Mobipunkt peab oluliseks pakkuda inimestele ka finantsilist stiimulit, et suunata inimesi keskkonnasäästlikumaks tarbimiseks. Seetõttu oleme kokku pannud ka hinnavõrdluse, kus lugeja saab ise tutvuda nende erinevustega:

Telefon                         Kasutatud Uus

iPhone XS Max            al. 715 EUR     al. 945 EUR

iPhone XS                    al. 625 EUR al. 775 EUR

iPhone XR                    al. 495 EUR al. 695 EUR

iPhone X                      al. 499 EUR al. 755 EUR

iPhone 8 Plus               al. 399 EUR al. 625 EUR

iPhone 8                       al. 325 EUR al. 495 EUR

iPhone 7 Plus               al. 295 EUR al. 645 EUR

iPhone 7                       al. 215 EUR al. 399 EUR

iPhone 6S Plus             al. 165 EUR al. 325 EUR

iPhone SE                    al. 125 EUR al. 299 EUR

iPhone 6S                    al. 125 EUR al. 359 EUR

iPhone 6 Plus               al. 125 EUR al. 325 EUR

iPhone 6                       al. 105 EUR al. 274 EUR

Mobipunktis ka sagedased sooduskampaaniad kus paljud tooted on saadaval väga soodsate hindadega. Jaanuari kuud alustasime suure allahindluskampaaniaga kus paljud tooted on koguni 15% soodsamad. Kõikide pakkumistega saate tutvuda SIIN



Telefonide tootmine on aga ainult osa keskkonna saastest. Seadmete äraviskamine tekitab samuti prügi. Elektroonika prügi, või ePrügi, on kõige kiiremini kasvav prügiliik maailmas. See on ka üks probleemsemaid, kuna elektoonilised seadmed koosnevad mitmetest ohtlikest ja mittelagunevatest ainetest. Tihti visatakse ära või jäetakse kapinurka ka töökorras olevaid seadmeid. Selle asemel et need ära visata või jätta tolmu koguma lootes, et nende väärtus kunagi tõuseb, võiks need saata uuele ringile; et keegi saaks endale töökorras soodsama seadme või müüa see varuosadeks ning sellega natukene panustada, et CO2- jälg oleks väiksem. Seetõttu tuletame lugejal meelde, et selle asemel, et oma seade jätta kapinurka seisma või ära visata (isegi siis kui see on katki), on võimalik tuua see Mobipunkti ja vahetada see kas uue või mõne teise kasutatud seadme vastu. Nii anname seadmetele uue elu!
 

Alustame uut aastakümnendit vastutustunliku tarbimisega! Kohtumiseni Mobipunktis ja head jätkuvat uut aastat!



← Tagasi blogi esilehele



Veel põnevat lugemist



Miks vahetada oma vana seade uuema vastu Mobipunktis?

Miks vahetada oma vana seade uuema vastu Mobipunktis - Keskkonnasõbralikult, kiirelt, mugavalt ning hea hinnaga…
Loe lähemalt ›

Mobipunkt
7.12.2019   Toote tutvustused


Miks vahetada oma vana seade uuema vastu Mobipunktis?

Miks vahetada oma vana seade uuema vastu Mobipunktis - Keskkonnasõbralikult, kiirelt, mugavalt ning hea hinnaga…
Loe lähemalt ›

Mobipunkt
7.12.2019   Toote tutvustused
Toode on lisatud ostukorvi

Meie veebileht kasutab küpsiseid


Veebilehe paremaks toimimiseks palume teil lubada küpsiste kasutamine. Kasutame küpsiseid kasutajakogemuse parandamiseks, sisu ja reklaamide isikupärastamiseks, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumiseks ning liikluse analüüsimiseks. Loe lisaks meie privaatsuspoliitikast.

Ainult vajalikud